piątek, 20 stycznia 2012

sosik koperkowo-pieczarkowy

Składniki

500 g pieczarek
2 srednie cebule
peczek koperku
tluszczyk wg. uznania do podsmazenia
kostka rosolowa
sol, pieprz
smietana
1 1/2 lyzki maki do zageszczenia sosiku


dodatkowo dla ulepszenia smaku mozna doprawic  1 opakowaniem sosu pieczarkowego w proszku




Przygotowanie

cebulke pokroic w kostke poddusic na tluszczyku
umyc i pokroic koperek, wrzucic mniejsza polowe do duszacej sie cebulki
pieczarki umyc i pokroic w talartki takze dodac
doprawic sola i pieprzem
podlac woda tak zeby wszystko zakryc i dodac kostke rosolowa
pozostwic tak pare minut i dodac reszte koperku
chwile pogotowac i zagescic smietana oraz maka

moje rady:
pieczarki kochaja pieprz wiec mozemy go nie zalowac;)
  zreszta im bardziej pikantny sosik tym lepszy, ale to
  oczywiscie wg. uznania
• cebulke, koperek i pieczarki zawsze podsmazam laczac 
  maselko i oliwe z oliwek
• dla jeszcze lepszego efektu mozna dodac na koniec opakowanie
  sosu pieczarkowego w proszku
 
Porcja wystarcza przecietnie na 4 osobowa rodzinke u nas jest troszke inaczej gdyz moj maz pochlania ten sosik jak szalony
a nawet gdy go troche zostanie, wcina z lodowki na zimno;)

Zycze smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz