sobota, 7 stycznia 2012

Szwedzka zupa serowa

Składniki

25 dkg sera żółtego,
serek topiony (złoty ementaler),
1 ząbek czosnku,
szczypta gałki muszkatołowej,
1 l bulionu,
1/4 szkl. białego wina,
2 łyżki śmietany,
sól, pieprz



Przygotowanie

Zagotować w garnku bulion. Następnie dodać serek topiony i mieszać do całkowitego jego rozpuszczenia.   Doprawić, dodać zmiażdżony czosnek oraz śmietanę rozprowadzoną z paroma łyżkami zupki.   W trakcie gotowania dodać wino.   Gotować jeszcze 15 min. bez przykrycia często mieszając.   I....zupka gotowa.   Zupkę można posypać startym serem żółtym (ale uwaga na ubranie!).

Zupę podawać można z grzankami czosnkowymi albo z groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz