wtorek, 10 stycznia 2012

Placek żydowski

Składniki

2 szkl cukru
kostka margaryny(najlepiej Kasi)
2 łyżki kakao

CIASTO
2 szkl mąki tortowej
4 jaja
łyżka proszku do pieczenia
aromat rumowy lub arakowy
margaryna do wysmarowania formy
6 małych śliwek
2 jabłka
2 gruszki
Owoce zależne są od sezonu(mogą być truskawki,wiśnie ....itd)





Przygotowanie

Cukier,kakao i margarynę rozpuszczamy w garnuszku,po ostudzeniu odlewamy 0,5 szkl masy na polewę i odstawiamy.


Do ostudzonej masy dodajemy mąkę,4 żółtka(białka ubijemy na pianę i odstawiamy),proszek,aromat i pokrojone owoce.Dokładnie mieszamy na jednolitą masę.Na końcu delikatnie dodajemy pianę z ubitych białek.Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku ok 50 minut.Po wyjęciu z pieca już upieczone ciasto polewamy polewą którą odstawiliśmy na samym początku na bok.     
CIASTO MIESZAMY ŁYŻKĄ NIE UŻYWAJĄC MIKSERA!!!!

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz