piątek, 6 stycznia 2012

Pieczeń wieprzowa z cebulę

Składniki

1 kg schabu (bez kości)
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 szklanka bulionu
5 cebul
3 marchewki
2 łyżki masła
1-2 łyżeczki octu
2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka zasmażki



Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać w rondlu, obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wstawić do piekarnika, piec przez 75 min w temp. 180°C. Po 50 min podlać bulionem i zwiększyć temp. do 200°C. Cebule obrać, pokroić. Marchewki obrać, opłukać, przekroić na pół. Masło rozgrzać w rondelku, wrzucić cebulę i marchewkę, dusić przez 15 min. Wlać ocet, przyprawić solą i pieprzem. Rozmaryn i cukier puder dodać do warzyw, dusić jeszcze przez 5 min. Pieczeń zostawić w otwartym piekarniku na 5 min. Wyjąć, pokroić w plastry. Zasmażkę dodać do sosu z pieczeni, zagotować, przyprawić. Mięso i jarzyny podawać na półmisku, sos w sosjerce.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz