wtorek, 3 stycznia 2012

Marokańska zupa z jagnięciną, ciecierzycą i kolendrą

Składniki

Na 4-6 porcji:


165 g suchej ciecierzycy
1 łyżka oliwy z oliwek
850 g jagnięciny, mięso z nogi
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki imbiru
4 łyżki posiekanej kolendry
2 puszki posiekanych pomidorów (2x400g)
1 l wywaru z kurczaka
160 g suchej, czerwonej soczewicy
liski kolendry do ozdoby (opcjonalnie)
0,5 l wody




Przygotowanie

Ciecierzycę namoczć przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odsączyć i dobrze przepłukać.

W sporym garnku rozgrzać oliwę i zbrązowić jagniecinę w porcjach, smażyć przez 2-3 minuty. Zmniejszyć temperaurę, całe mięso wrzucić do garnka, dodać posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek - smażyć przez 5 minut. Następnie doprawić przyprawami, posolić, popieprzyć i dusić przez kolejne 2 minuty. Dodać posiekaną kolendę, pomidory, wywar oraz wodę, zwiększyć temperaturę i doprowadzić do wrzenia. Dodać ciecierzycę oraz przepłukaną soczewicę, zakryć i dusić na wolnym ogniu przez 1½ godziny, po czym odkryć i gotować przez następne 30 minut lub do momentu, kiedy jagnnięcina będzie miękka a zupą gęsta. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Udekorować kolendrą.



Przepis pochodzi z książki Meals made easy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz