czwartek, 19 stycznia 2012

Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy

Składniki


3 duże ziemniaki;
pęto kiełbasy podwawelskiej, toruńskiej lub zwyczajnej;
3 duże pomidory;
2 duże cebule;
sól i pieprz;
Fix Knorr Zapiekanka ziemniaczana z serem;
ser zółty do posypania po wierzchu;
tluszcz do posmarowania naczynia żaroodpornego;




Przygotowanie

Ziemniaki podgotowujemy, ale żeby nie były całkiem miekkie (takie al dente). Kroimy w średniej grubości plastry i układamy na dnie posmarowanego tluszczem naczynia żaroodpornego. Następnie opruszamy solą i pieprzem. Na ziemniaki ukladamy wcześniej pokrojoną w plasterki i podsmażoną kiełbaskę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w plastry i ukladamy na kiełbasce. Następną warstwę stanowić będzie cebula pokrojona w talarki. Całość zalewamy przygotowanym wg przepisu na opakowaniu Fixem, na wierzch sypiemy tarty żółty ser, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca na 40 min, pieczemy w temperaturze ok. 180 st. Około 15 min przed końcem folię ściągamy, aby ser ładnie nam się zarumienił. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz