niedziela, 29 stycznia 2012

Proste paszteciki bez jajek

Składniki

2 szklanki mąki
15 dkg margaryny
1/2 szklanki gęstej śmietany
3 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru





Przygotowanie

Mąkę posiekać z margaryną. Śmietanę wymieszać z drożdżami i łyżeczką cukru. Dodać do ciasta. Dosypać łyżeczkę soli i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i lśniące. Pozostawić pod przykryciem na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować długi prostokąt, na środek nałożyć nadzienie ( jakie kto lubi), zawinąć. Powstanie długi wałek który kroimy na małe paszteciki.
Można uformowac również pierożki.
Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz