niedziela, 8 stycznia 2012

Leczo.

Składniki



3 pętka (duże) kiełbasy wiejskiej
3 papryki czerwone
3 małe cukinie
4 cebule
0,5 kg małych pieczarek
papryka ostra w proszku
pieprz czarny mielony,
sól
oregano (duża szczypta)
czosnek granulowany
kminek mielony (pół łyżeczki)
rozmaryn (pół łyżeczki)
liść laurowy
mały przecier pomidorowy (lub dwie puszki pomidorów bez skórki zmiksowanych)
olej do smażenia





Przygotowanie

Kiełbasę pokroić na plasterki, cebule w półplastry, paprykę w małe kawałki a pieczarki na ćwiartki. Cukinie kroić w półplastry, razem ze skórką. Wszystkie składniki podsmażyć na oleju. Ja smażę partiami. Wszystko włożyć do garnka, wsypać przyprawy, przecier pomidorowy rozmieszać z ok. 0,5 l wody i dolać do warzyw. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut co pewien czas mieszając. Jeżeli ktoś lubi gęściejsze potrawy można dodać do przecieru pomidorowego i wody łyżkę mąki pszennej i z tym gotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz