środa, 11 stycznia 2012

Muffinki makowe

Składniki

2 niepełne szklanki mąki
2/3 szkl. cukru
200 ml mleka
150 g masła
100 g maku (lepsze są ze zmielonym makiem)
2 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ewentualnie 3 łyżeczki kakao i zapach migdałowy



Przygotowanie

Do miski przesiać makę, wsypać mak, proszek, sól i wymieszać.

Masło roztopić, rozpuścić w nim cukier, ostudzić.

Żółtka wymieszać z mlekiem, a białka ubić na pianę.

Do mąki dodać mleko z żółtkami i masło z cukrem, ewentualnie kakao i zapach, wymieszać łyżką. Na koniec wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek.


Foremki na muffinki napełnić do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temp. 180 - 200 stopni.
Upieczone muffinmi udekorować dowolnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz