niedziela, 22 stycznia 2012

Słodziutka pierś w sosie śliwkowym z rodzynkami i migdałami kasiuli

Składniki

1 podwójna pierś drobiowa

Marynata - sos śliwkowy:
1 słoiczek powideł śliwkowych*
2 kieliszki wiśniówki
3 łyżki sosu sojowego
świeżo mielony pieprz
2 ząbki czosnku
sól**

garść rodzynek
garść płatków migdałowych



* dodaję własne powidła, jednak z braku domowych przetworów można z powodzeniem wykorzystać te ze sklepu.
** do marynaty ewentualnie można dodać odrobinę soli, ja tego nie robię, gdyż w moim odczuciu sos sojowy nadaje wystarczającą słoność potrawie.




Przygotowanie

Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać składnikami marynaty*. Odstawić na min 30 min (najlepiej na noc). Zamarynowane mięso (wraz z marynatą) zapiekamy pod przykryciem ok 30 min (180 stopni). Posypujemy  rodzynkami i migdałami. Dusimy ok 5 - 10 min.

Marynata:
Drobno posiekany czosnek dokładnie wymieszać z resztą składników marynaty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz