środa, 11 stycznia 2012

Filety w pomidorowym sosie

Składniki

2 podwójne piersi z kurczaka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3-4 duże pomidory (dojrzałe)
ok. 1/2 szkl. śmietany kremówki
oregano
natka pietruszki
ok. 1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz





Przygotowanie

Mięso umyć, podzielić na filety (można też pokroić w grubą kostkę)
Posypać solą i usmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni.
Dodać pokrojoną drobno cebulę. Zeszklić ją.
Dodać obrane ze skóry  i pokrojone pomidory.
Dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przelać do garnuszka i zmiksować na jednolitą masę.
Dodać śmietanę, przyprawy i zioła.
Sosem polać mięso (można też mięso wrzucić do sosu).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz