poniedziałek, 9 stycznia 2012

Barszcz zabielany z soczewicą

Składniki

3 średnie buraki
2 średnie ziemniaki
1 marchewka
3 łyżki soczewicy
2-3 łyżki kaszy jęczmiennej [lub drobnego makaronu: muszelki, gwiazdki...]
kostka rosołowa
woda [wg uznania, np. 3litry]
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
natka pietruszki
kwasek cytrynowy/sok z cytryny





Przygotowanie

 
Soczewicę wypłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 min. Ziemniaki, buraki i marchew pokroić w kostkę i dodać do gotującej się soczewicy. Dolać wody, aby przykryła wszystkie składniki [ilość wg uznania: gęsta zupa mniej wody, więcej wody rzadsza zupa]. Wrzucić kostkę rosołową. Gotować, aż warzywa będą miekkie. Pod koniec gotowania dodać kaszę jęczmienną lub makaronik. Gotować jeszcze jakieś 10min. Wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną, dolać do tej mieszanki łyżkę wazową gorącej zupy, wymieszać i to wszystko wlać do zupy. Doprowadzić do zagotowania. Doprawić solą, pieprzem [ilości wg uznania], szczyptą kwasku cytrynowego. Na koniec wrzucić drobno pokrojoną natkę pietruszki [ok.2 łyżki]. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz