środa, 18 stycznia 2012

Deser z gruszek w kompocie

Składniki




szklanka płatków owsianych drobnomielonych
1/5 kostki masła
litrowy słoik gruszek w cukrze
90 gr gorzkiej czekolady
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cukru waniliowego



Przygotowanie

Masło roztopić dodać do płatków owsianych wraz z sokiem odlanym z gruszek, dobrze wymieszać, przełożyć na brytfanke, ubić.
Na wierzchu ułożyć gruszki z kompotu, posypać cukrem brązowym i waniliowym, zapiekać w temperaturze 180 st. C 30 minut na termoobiegu.

Czekolade połamać na kostki, ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze na gorącym ułożyć  kostki czekolady lekko wciskając.

Deser bardzo nisko kaloryczny, doskonały dla dzieci pod warunkiem że nie ma uczulenia na czekoladę. Mozna jeść na ciepło i tak smakuje najlepiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz