wtorek, 10 stycznia 2012

Pieczarki w zielonym pieprzu

Składniki

75 dag pieczarek
cytryna
2 pomidory  
1 /2 łyżeczki tymianku   
liść laurowy
1 łyżka posiekanej natki
1/4 l białego wytrawnego wina
8 g zielonego pieprzu
sól
kilka łyżek przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy  



Przygotowanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać listek laurowy, tymianek i natkę. Posolić i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 7-8 min. W tym czasie oczyścić i obrać pieczarki (nie myć). Pokroić w grube plastry. Ułożyć w kamionkowym naczyniu lub żeliwnym rondelku. Skropić sokiem z połówki cytryny, drugą połówkę pokroić na plasterki i dodać do grzybów. Całość zalać duszonymi pomidorami, zamieszać, dodać wino, zielony pieprz i sól. Przykryć i wstawić na 25 min do piekarnik nagrzanego do temp. 180°C. Doprawić przecierem pomidorowym i zamieszać, ponownie przykryć i odstawić do wystudzenia. Podawać letnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz