sobota, 28 stycznia 2012

Razowe ciasto ucierane pod owoce

Składniki

blaszka 22 x 35cm

150g masła
120g brązowego cukru
4 jajka
4 łyżki mleka
250g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli






Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Masło, cukier i sól zmiksować na krem. Nadal miksując dodawać jajka i mleko. Następnie wsypywać powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę i ułożyć na nim dowolne owoce. Piec przez ok. 45-55 min, aż wierzch ciasta się zezłoci, a patyczek wbity w środek będzie suchy. Można posypać cukrem pudrem, jeśli użyte owoce są kwaśne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz