czwartek, 19 stycznia 2012

Capuccino z wyborną pianką

Składniki

Ciasto:


5 jajek
3/4 szkl.cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl.sypkiego maku
4 łyżki kawy capucino
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem:


0,5l. mleka
0,5 szkl.cukru
5 łyżek mąki pszennej
7 płaskich łyżek kawy capucino
1 kostka Kasi

Piaka:


0,5l kremówki
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
ziarenka kawy do ozdoby 

        




Przygotowanie

Z podanych skłdników na ciasto ubić biszkopt,w temp.170ºC,przez ok 30 min.

Z podanych składników na krem odlać 0,5 szkl. mleka rozprowadzić w nim mąke i kawe(jeżeli ktoś lubi intensywny smak kawy można dosypać 2 łyżki kawy rozpuszczalnej dodatkowo),reszte mleka zagotować z cukrem,dolać rormieszaną mąke i kawe zagotować aby masa była jednolita.
Po przestudzeniu budyniu ,rozmiksować margarynę powoli dodawać budyń, krem wyłożyć na upieczony biszkopt.

Żelatynę rozpuścić we wodzie,śmietane kremówke ubić pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę
Ubitą śmietankę wyłożyć na krem troche zostawić do ozdoby,poukładać czekoladowe ziarenka kawy,można też całość posypać utartą gorzką czekoladą.
                                                                  Smacznego!


                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz