Składniki
Ciasto:
15 dag margaryny, 15 dag cukru pudru, 4 jajka, 4 dag kakao, 17 dag mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa:
12,5 dag masła, 10 łyżek cukru pudru, 1½ szklanki kwaśnej śmietany, 1 cukier waniliowy
polewa czekoladowa
Przygotowanie
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać kakao rozmieszane w gorącej wodzie na papkę, utrzeć, a następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać ubite jajka i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę dobrze wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem. Piec w średniogorącym piekarniku ok. 25 minut. Upieczony placek ostudzić.
Masa:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie ucierając stopniowo dodawać po łyżce śmietany. Dobrze utrzeć.
Placek przełożyć masą i polać polewą.
Placek jest rewelacyjny. Palce lizać!!!
Przepis pochodzi z książki Joanny Armatys i Grażyny Węc "Przepisy kulinarne mojej babci, mojej mamy i moje".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz