środa, 11 stycznia 2012

Pasztet Babuni

Składniki

1) - 1 kaczka lub kaczor - ok.3kg
2) - 3 zwykłe bułki
3) - 4 cebule średniej wielkości
4) - 4 jajka
5) - 20 dkg słoniny
6) - 3 łyżki oleju
7) - marchew,pietruszka,kawalek selera ,5 ząbków czosnku, pół cebuli,
3 ziarnka ziela angielskiego, 3 listki laurowe, sól, parę ziarek
pieprzu ziarnistego.
8) - sól . pieprz - do smaku
9) - kminek
10)- garść bułki tartej



Przygotowanie

Kaczkę podzielć na 4 części i ugotować do miękkości z jarzynami( pozycja nr 7 składniki). Mięso ze skórą oddzielamy od kości. W 1 litrze rosołu z tej kaczki moczymy 3 bułki. Cebule szatkujemy i rumienimy na oleju na złoty kolor. Słoninkę gotujemy w wodzie do miękkośći. Mięso,słoninkę , cebulę i bułki mielimy przez maszynkę. Do masy dodajemy 4 jajka, sól i pieprz czarny mielony (do smaku). UWAGA WAŻNE -masa musi być konsystencji takiej jak na placki ziemniaczane - gdyby była za sucha to dolewamy do niej ugotowanego rosołu. Formę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą , napełniamy masą i posypujemy na wierzchu kminkiem. Wstawiamy do zimnego(ważne) piekarnika.Nastawiamy piekarnik na 180 stopniC i włączamy. Pieczemy w czasie 1godz.40.min. Pasztet jest bardzo smaczny - polecam wszystkim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz