poniedziałek, 23 stycznia 2012

Soczysty stek

Składniki

5 dag ryżu długoziarnistego (jedna mała plastikowa torebka)
1 bulwa fenkuła (kopru włoskiego)
1 mały pomidor
1 szalotka (cebula)
łyżka oleju (najlepiej słonecznikowego)
1 stek wołowy

porcja:1
czas:20 minut




Przygotowanie

Ryż ugotować w 100 ml osolonej wody. Fenkuł oczyścić (nać zachowaj), umyj, pokrój w plastry. Blanszuj 10 minut w osolonej wodzie. Pomidora umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Szalotkę obierz, posiekaj . Na oleju smaż, obracając, mięso 8-10 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem, zawiń w folię aluminiową, aby nie ostygło ( lub włóż do garnka i przykryj). W oleju po smażeniu mięsa krótko obsmaż szalotkę i pomidora, dodaj odcedzony ryż. Na talerzu ułóż ryż, stek i fenkuł. Udekoruj natką fenkułu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz