Składniki
-50dag mąki
-3dag drożdży
-5dag dobrego masła
-3dag cukru
-1,5 szkl mleka
-1 jajko
-sól
-mak
Przygotowanie
Rozetrzyj drożdże z cukrem, rozprowadź odrobiną ciepłego mleka, dodaj troszkę mąki, pomieszaj, postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (rozczyn powinien podwoić swoją objetość)Stop masłoDo wyrośniętego rozczynu dodaj przesianą mąkęDodaj pozostałe mleko, cukier, sól, wszystko dobrze wyróbStopniowo dodawaj ciepły tłuszcz, dalej wyrabiaj, przestań dopiero kiedy ciasto nie będzie się kleiło do ręki i naczyniaWyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką, odstaw do wyrośnieciaKiedy wyrośnie zacznij formować bułeczki (zanurz przedtem ręce w stopionym tłuszczu)Uformowane ciasto kładź na wysmarowane tłuszczem, obsypane mąką blaszki, znowu pozostaw do wyrośnięciaKiedy ciasto wyrośnie, posmaruj bułeczki roztrzepanym jajemJesli chcesz- posyp makiemPiecz jakieś 30 minut w mocno nagrzanym piekarnikuSmacznego sniadanka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz