Składniki
1- 1kg buraków
2 - 5 dag razowego chleba
3 - cukier i sól do smaku
4 -drobno posiekany koperek
5 - 4 szklanki przegotowanej wody
Przygotowanie
Przegotowac wodę i ostudzic.Buraki obrac , pokrajac w plastry , włożyc do kamiennego garnka.Zalac ciepłą wodą , ale nie gorącą .Do buraków dodac rozdrobniony chleb . Przykryc i pozostawic 3 dni .
Z gotowego kwasu buraczanego zrobic napój.
1 litr uzyskanego kwasu burakowego doprawic do smaku solą i cukrem , dodac koperek , oziębic.Napoj można mieszac z sokiem z jabłek lub innych owocow, dodac sok z cytryny, z pomidorow itp.
Bardzo dobry napoj na gorące lato. Polecam.
Zyskasz na zdrowiu- dobry na anemie .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz