środa, 25 stycznia 2012

Napój z buraków kwaszonych.

Składniki

1-  1kg buraków
2 - 5 dag razowego chleba
3 - cukier i sól do smaku
4 -drobno posiekany koperek
5 - 4 szklanki przegotowanej wody



Przygotowanie

Przegotowac wodę i ostudzic.Buraki obrac , pokrajac w plastry , włożyc do kamiennego garnka.Zalac ciepłą wodą , ale nie gorącą .Do buraków dodac rozdrobniony chleb . Przykryc i pozostawic 3 dni .
Z gotowego kwasu buraczanego zrobic napój.
1 litr uzyskanego kwasu burakowego doprawic do smaku solą i cukrem , dodac koperek , oziębic.Napoj można mieszac z sokiem z jabłek lub innych owocow, dodac sok z cytryny, z pomidorow itp.
 Bardzo dobry napoj na gorące lato. Polecam.
 Zyskasz na zdrowiu- dobry na anemie .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz