niedziela, 15 stycznia 2012

jabłecznik wg przepisu z Bawarii

Składniki

CIASTO: 2 szklani mąki, 2/3 kostki masła, szklanka cukru, 2 żółtka
MASA: 1kg jabłek, szklana cukru, butelka wina białego półwytrawnego, 2 torebki budyniu waniliowego, sok z cytryny
DEKORACJA: 0,3l śmietany 30%, pół szklanki cukru, cynamon




Przygotowanie


Masło posiekać z mąką, wbić żółtka i wsypać cukier. Ugniatać ciasto aż stanie się jednolite i plastyczne. Owinąć w folie i wstawić do lodówki na 30 min. Jabłka obrać i pokroić w ćwiarkti, usunąć gniazda nasienne, Pokropić je sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. 3/4 butelki wina zagrzać z cukrem. Proszek budyniowy rozprowadzić w pozostałym winie i wlać do gorącego wina z cukrem, zagotować cały czas mieszająć aż masa wyraźnie zmieni konsystencję. Włożyć jabłka i na małym ogniu dusić. Ciasto
rozwałkować i obłożyć nim dno oraz brzegi tortownicy. Do środka wlać masę jabłkową. Całość włożyć do piecyka nagrzanego do 18o st. i pieć 1 godzinę. śmietanę ubić z cukrem i wyłożyć na ostudzone ciasto. Na wierzch posypać cynamonem. SMACZNEGO!

przepis pochodzi od Śnieżynki ze strony Smaczny.pl 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz