poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Tarta z brokułami w sosie serowo-czosnkowym

Składniki

Ciasto:


300g mąka


150g masło


1 jajko


1 łyżka śmietany kwaśnej


sól


Sos:


3 serki topione


3 ząbki czosnku


1 cebula


sól, pieprz, oregano (najlepiej świeże)


oliwa


Pozostałe:


1 duży brokuł


tarty ser żółty


 


 





Przygotowanie

Brokuł podzielić na cząstki i krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Sporządzić ciasto. Margarynę z mąką i szczyptą soli posiekać na stolnicy. Dodać jajko oraz śmietanę i zagnieść. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.

Posiekać cebulę, czosnek przecisnąć i podsmażyć na oliwie. Dodać soli, pieprzu i oregano. Na cebulę i czosnek wrzucić serki, podlać trochę przegotowaną wodą i mieszać, aż się rozpuszczą. Dobrze kiedy sos jest dość gęsty, wtedy nie spływa z ciasta.

Schłodzone ciasto wykładamy na blaszkę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika na około 25 minut.

Po wyciągnięciu z pieca nakładamy na ciasto sos, w sos wbijamy brokuły. Całość posypujemy startym serem żółtym. Ponownie wkładamy do piekarnika na jakieś 20-25 minut.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz