środa, 18 kwietnia 2012

Ambasador luksusowy

Składniki

Biszkopt:

6 jaj
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
3 płaskie łyżki mąki ziemniacznej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody,soku z cytryny lub octu do żółtek

Krem składniki:

1,5 szklanki cukru
7 żółtek
2 kostki masla
3 szklanki mleka
3-4 łyżki mąki ziemniacznej
2-3 łyzki kakao
1 gorzka czkolada,rodzynki,
10 dag orzechów laskowych
1 puszka ananasow w plastrach
1 opakowanie płatków migdałowych




Przygotowanie

Bialka ubijamy na sztywno,stopniowo dodajemy cukier,żółtka wymieszane z sokiem .Mąki wymieszane z proszkiem delikatnie mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę prostokątną.Pieczemy 20-30 minut w 170 stopniach.

Wykonanie kremu: 2 i 1/2 szkl.mleka zagotować cukier i żółtka utrzeć razem,dodać mąkę ziemniaczaną i dalej ucierać dodając 1/2 szkl.mleka zimnego masę wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować ok.3 min.do gęstej masy zimną masę dodajemy stopniowo do roztartego masła i ucieramy aż się połączą / można dodać trochę alkoholu ale niekoniecznie/ otrzymaną masę dzielimy na 2 części,do jednej dodajemy kakao a do drugiej rodzynki,orzechy drobno pokrojone i płatki migdalowe biszkopt podzielić na pół, nasączając dolną częśc sokiem z ananasa na to ciemną masę a na nią polożyć 3/4 drobno pokrojonej czekolady lub płatki czekoladowe następnie kladziemy drugą część biszkoptu i wykladamy białą masę a na nią drobno pokrojone w kostkę ananasy na wierzch zetrzeć pozostała czekoladę
Ciasto bardzo smaczne i efektowne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz