sobota, 28 kwietnia 2012

Dyniowy chutney

Składniki

Pasuje do zimnych pieczen i smazonej ryby...


 


1 kg dyni (oczyszczonej)


2 lyzki soli


2 cebule


150 g marchwi


150 g dojrzalych pomidorow


100 kandyzowanego imbiru


2 swieze czerwone chili


2 lyzki ziarenek gorczycy


1 lyzka zmielonej kurkumy


1 litr octu jablkowego


150 g cukru





Przygotowanie

Dynie pokroic na male kawaleczki i osolic 1 lyzka soli – odstawic na godzine.

W tym czasie kroimy drobno cebulke i scieramy na duzych oczkach marchewke. Pomidorki zaparzamy wrzatkiem, oczyszczamy ze skorki i kroimy w drobna kosteczke. Imbir grubo siekamy, chilis oczyszczamy z gniazd i drobniutko kroimy.

Po uplywie godziny oplukujemy dynie pod bierzaca woda, osuszamy i wrzucamy do garnka z pozostalymi skladnikami poza reszta soli i cukru! Gotujemy na malym ogniu okolo 25 min. do zmiekczenia sie dyni. Teraz dodajemy pozostala lyzke soli i cukier i gotujemy dalej na malym ogniu 60 – 75 min. az do zgeszczenia sie masy. Chutnej przelac do sloiczkow, dobrze zakrecic i na 5 min. postawic na wieczkach.

Przed spozyciem powinien chutnej 1 miesiac postac aby sie dobrze „przegryzl“

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz