wtorek, 17 kwietnia 2012

Krokiety z kapusta pieczarkami i marchewka

Składniki

Ciasto nalesnikowe:



300 ml mleka
300 ml wody
2 jajka
40 dkg maki
Szczypta soli, szczypta cukru
2 lyzki oleju


Farsz:


60 dkg kapusty kiszonej
80 dkg pieczarek
2 marchewki
1 cebula
Kostka bulionu grzybowego
3 lyzki masla
Sol, pieprz, maggi


Dodatkowo:
2 jajka
2 lyzki mleka
Szczypta soli i pieprzu
Bulka tarta 
Olej do smazenia



Przygotowanie

Wykonanie:
Skladniki na ciasto dobrze wymieszac mikserem lub trzepaczka.  Usmazyc 12 nalesnikow ( ja pieklam na patelni o srednicy 23cm bez tluszczu). Kapuste wyplukac i gotowac do miekkosci, w polowie gotowania dodac starta na tarce do jarzyn marchewke. Pieczarki i cebule pokroic, podsmazyc na masle. Przelozyc do kapusty, dodac kostke bulionowa i przyprawy, calosc dokladnie wymieszac. Nadziewac nalesniki farszem i skladac w koperte.  Jajko roztrzepac z mlekiem, dodac sol i pieprz.  Nalesniki maczac w jajku i obtaczac w bulce tartej. Smazyc krokiety na oleju na zloty kolor. Podawac z barszczykiem. Smacznego!
Krokiety smakuja wysmienicie! Polecam!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz