poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Zupa - krem szparagowy

Składniki


























500g szparagów,
1L wywaru z kury(ewentualnie z kostki...),
2 łyżki śmietany 18%,
łyżka mąki ziemniaczanej lub innej,
1 żółtko,
sól, pieprz, majeranej, łyżeczka czosnku granulowanego do smaku.




Przygotowanie


odetnij główki szparagów(odstaw na bok), obierz i gotuj reszte w wywarze ok 15-20 min(do miekkości), odzcedź szparagi, zachowując wywar!!!, żółtko wymieszaj ze śmietana dodając wszystkie przyprawy, następnie do zageszczenia dodaj do"śmietankowej" masy mąkę(cały czas mieszając), w malakserze rozmieszaj ugotowane szparagi wraz ze "śmietankowa" masą dolewając zachowany wywar (ale nie cały bo przecież ma to być jednak KREM, wywar ma podkreślić jedynie niebywały smak zmiksowanych szparagów ), odlej wszystko do garnka, na którym przygotowywany byl wywar i zagotuj jeszcze przez ok 5 min(nie dopuścić do wrzenia!!!), wlej do miseczki i dodaj odłożonych wcześniej główek szparagów, PS. Można dodac grzanki
TROCHE SIĘ NABRUDZI, ALE DOZNANIA SMAKOWE...NIEOKIEŁZNANE HEHE
NO I TO NASZE BEZCENNE ZDROWIE!!!
REWELKA!!!

ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz