wtorek, 3 kwietnia 2012

Tort śnieżny

Składniki

Ciasto: 7 jaj
       3/4 szklanki cukru
          1 łyżka mąki ziemniaczanej
          2 szklanki mąki pszennej
     1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
         
Krem: 100 ml.likieru Malibu
            1 l.kwaśnej śmietany
         1/2 szklanki cukru-pudru
            2 łyżeczki żelatyny
            1 biała czekolada
            sok z połowy cytryny



Przygotowanie

Białka ubić na sztywno dodając po 1 łyżce cukru.Następnie dodawać żółtka,ubijać aż masa będzie gęsta.Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.Piec w temp.180 stopni przez 40-50 min.Biszkopt ostudzić.
Śmietanę schłodzić,ubić na sztywno razem z cukrem,dadać sok z cytryny.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody,podgrzać na parze i rozpuścić(nie gotować).
Malibu wraz z żelatyną dodać do śmietany-ubić.
Biszkopt przekroić na połowę,posmarować kremem i posypać pokruszoną czekoladą.Na wierzchu rozsmarowaćresztę kremu i udekorować płatkami białej czekolady,wiórkami lub ozdobami z marcepana.
Schłodzić przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz