czwartek, 12 kwietnia 2012

Sernik gotowany na biszkopcie

Składniki

Spód:
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 1 paczka cukru waniliowego
- jajko + żółtko
- 3/4 kostki margaryny


- 2 placki biszkoptowe na prostokątnej formie (jasnei nie grube)


Ser:
- 1 kg sera twarogowego chudego lub półtłustego
- 4 jajka
- 3/4 kostki margaryny
- 3/4 szkl cukru
- 2 paczki cukru waniliowego
- sok z cytryny
- ponad 0,5 szkl mleka
- 2 budynie waniliowe dobrej firmy


Wierzch:
- 2,5 tabliczki białej czekolady
- 1/4 szkl mleka
- łyżka masła

- 100 g kremówki
- listki czekoladowe


Poncz:
- 1 szkl wody
- kilka kropli aromatu waniliowego




Przygotowanie

1. Ze składników na zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki. mocno schłodzone rozwałkować, nakłóć widelcem i upiec w prostokątnej formie, tej samej co biszkopty. Piec ok. 20 min w 180 stopnich. Ostudzić poza formą.

2. Nim zaczniemy przygotowywać ser, przygotujmy sobie ciasta. Do blachy włożyć kruchy spód, a oba biszkopty nasączyć ponczem.

3. Ser zmielić trzykrotnie, a nawet czterokrotnie. Włożyć do wielkiego garnka, wsypać cukier i sok z cytryny. Rozpuścić na wolnym ogniu margarynę. Jajka wbić do szklanki, usunąć skręty białkowe i rozmącić. Ser ucierac mikserem, wlać jajka, następnie rozpuszczoną margarynę i ucierać na gładką masę ( jest nieco żadka, ale nie należy się tym przerażać).

4. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem. Ser postawić na mały ogień, ciągle mieszać warzechą. Kiedy się zagotuje, wlać ciurkiem proszek budyniowy, szybko mieszając, zeby się nie zrobiły grudki.

5. 1/2 masy ( jeszcze gorącej) wylać na kruchy spód, przykryć biszkoptem, wylac drugą cześć i nałożyć wierzch.

6. Rozpuścić masło z mlekiem, wsypac pokruszone czekolady i przygotowaną polewą polać ciasto.

7. Kiedy całkowicie się ostudzi, pokroić na równe ciastka, na środku każdego z nich zrobić rozetkę z ubitej śmietany i wetnkąć listek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz