środa, 11 kwietnia 2012

Panga z ryżem i dodatkami

Składniki

- 3 filety z pangi mrożone
- 3 woreczki 100g ryżu
- przyprawa do ryb
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- słoiczek leczo pieczarkowego łagodnego
- kilka łyżek ketchupu

Opcjonalnie zamiast leczo można użyć innego gotowego sosu pomidorowego, lub warzywnego z marchewką czy cukinią. Akurat brat kupił z pieczarkami i chciął z tym sosem spróbować.
Czasem dodaję także brzoskwinie z puszki, pokrojone w kostkę.

Parę lat temu mama była na imprezie firmowej i tam podawali takie danie. Bardzo jej smakowało, więc zrobiła dla domowników i nam także smakuje.



Przygotowanie

1. Rozmrażamy pangę, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 3 częsci:

Posypałam przyprawą do ryb, ale można przyprawić według swojego upodobania.
2. Gotujemy ryż w wodzie. Najlepszy jest trochę rozgotowany.
3. Smażymy rybę obtoczoną w mące i jajku na złoty kolor:
4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dnie rozprowadzmy równomienie 1 woreczek ryżu:

5. Na ryż wykładamy usmażoną rybę:

6. Gdy już ułożymy wszystkie kawałki usmażonej ryby, przykrywamy ją resztą ryżu i dociskamy łyżką. Na wierzch wylewamy leczo i wygładzamy:

Rozmieszałam jeszcze kilka łyżek ketchupu z wodą i polałam po wierzchu i lekko wymieszałam ryż, żeby był wilgotniejszy.

Przed samym podaniem podgrzewam w piekarniku w 180 C około pół godziny. Oto efekt końcowy:

I z boku:
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz