środa, 18 kwietnia 2012

Boczek pieczony.

Składniki



2 kg chudego boczku surowego
3 cebule
1 główka czosnku
1 opakowanie przyprawy do wieprzowiny
1 płaska łyżka czosnku granulowanego
2-3 czubate łyżki majeranku
2-3 łyżki czerwonej papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 płaska łyżka przyprawy Kucharek





Przygotowanie

Boczek umyć, osuszyć.Jeśli mamy bardzo duży płat podzielmy go na dwie części. Cebule kroić w półplastry lub wiórki. Czosnek drobno posiekać.
Boczek natrzeć czosnkiem i przyprawami, obłożyć cebulą i odstawić do lodówki na min. kilka godzin a najlepiej doprawić dzień wcześniej.
Na środku płatów boczku układać cebulę, która obkładaliśmy mięso, zwijać rolady. Obwiązać dratwą, aby nadać im zgrabny kształt.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec co pewien czas przewracając, aby zarumienił się ze wszystkich stron. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec do ok. 2 godzin włącznie. Można podawać na gorąco lub na zimno, jako wędlinę do pieczywa. Np. z chrzanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz