sobota, 7 kwietnia 2012

ciasto ze śliwkami w polewie śmietanowej

Składniki

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:"Arial Narrow"; panose-1:2 11 6 6 2 2 2 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:647 2048 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Ciasto:
40 dag mąki krupczatki
1 margaryna (250g)
1 jajko
6 łyżek mleka lub śmietany
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Polewa:
ćwiartka śmietany 30%
2 jajka
20 dag cukru
szczypta cynamonu

 

śliwki (ok. 2 kg)



Przygotowanie

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:"Arial Narrow"; panose-1:2 11 6 6 2 2 2 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:647 2048 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> Wszystkie składniki na ciasto ugnieść. Wyrobione wyłożyć na blaszce (średniej wielkości), zagiąć ranty. Następnie ułożyć śliwki. Piec ciasto w 200 stopniach ok. 20 minut.

Po 20 min wyjąć ciasto i zalać je polewą wykonaną z produktów podanych obok (wystarczy je ze sobą wymieszać). Wsadzić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut.


Jest to najlepsze ciasto z owocami, jakie kiedykolwiek jadłam

Dodam jeszcze tylko, że ten przepis znalazłam w internecie, ale niestety nie pamiętam gdzie, więc mam tylko nadzieję, że zamieszczając go tutaj, nie uraziłam autora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz