niedziela, 15 kwietnia 2012

Cappuccino

Składniki


BISZKOPT:

195g mąki tortowej
210g cukru
   6    jajek
   1    łyżeczka proszku do pieczenia

MASA CAPPUCCINO:

160g cukru
    5  żółtek
    1  łyżka mąki
    5  łyżek cappuccino np. czekoladowego (proszek)
500ml zimnego mleka
375g masła

MASA ŚMIETANOWA:

500ml śmietany kremówki
   3     śmietany fix
   2     śmietany śneżki
   4     łyżki cukru pudru

DEKORACJA:

100g mlecznej czekolady



Przygotowanie

BISZKOPT:

Białka ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Ciasto pieczemy w 180o przez około 25 minut.

MASA CAPPUCCINO:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, cappuccino i połowę mleka. Resztę mleka zagotować i wlać do niego masę z żółtkami. Całość ugotować jak budyń i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu i dokładnie połączyć. Gotową masę wykładamy na biszkopt.

MASA ŚMIETANOWA:

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z pozostałymi składnikami. Gotową masę wyłorzyć na masę cappuccino.

Wierzch ciasta posypać startą na tarce mleczną czekoladą lub udekorować wzorkami z ciemnego kakao.

Ja to ciasto piekę w formie 25/36


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz