niedziela, 15 kwietnia 2012

ciasto rafaello Andzi

Składniki

opakowanie masla roslinnego,1/2 kostki margaryny typu kasia,5 lyzek maki pszennej,3,5 lyki maki ziemniaczanej,3 szklanki mleka,szklanka cukru,4 zoltka,torebka cukru waniliowego,20dak wiorkow kokosowych,2 opakowania prostokatnych krakersow



Przygotowanie

odlej jedna szklanke mleka do miseczki,rozrob w niej zoltka,dodaj make pszenna i ziemniaczana,rozcierajac tak by nie bylo grudek.Reszte mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.Wlej mase zoltkowa podgrzewaj powolutku na malym ogniu do chwili zgestnienia.Zestaw z ognia,postaw w chlodnym miejscu,by ostygla.Miekie maslo roslinne i margaryne przeloz do miski,powoli miksuj,dodajac po lyzce przestudzonej masy budyniowej(koniecznie zimnej by krem sie nie zwarzyl). kiedy wszystkie skladniki masy beda juz polaczone,wsyp wiorki kokosowe(odsyp troche do dekoracji).w prostokatnej blaszce uloz krakersy wyloz na nie polowe masy,przykryj kolejna warstwa krakersow,na to znow warstwa masy(troche odloz) i trzecia warstwa krakersow.Reszta masy cienko posmaruj wierzch,oprusz wiorkami.wstaw na minimum 3 godziny do lodowki,by krem zgestnial,a krakersy zmiekly lepsze na drugi dzien :) smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz