środa, 4 kwietnia 2012

Muffiny z fetą i suszonymi pomidorami

Składniki

2 i1/3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
60 g masła,
1 szklanka mleka,
2 jajka,
1 opakowanie fety ,
8 suszonych pomidorów,
2 ząbki czosnku,
pieprz, bazylia, sól,




Przygotowanie

Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masło stopić, schłodzić, wymieszać z mlekiem i jajkami.
Pomidory pokroić w drobną kostkę, fetę pokruszyć lub pokroić w kostkę.
Do mąki z proszkiem wsypać fetę i pomidory, bazylię świeżą lub suszoną, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę, troszkę posolić (feta jest słona !)
Wlać mleko z jajami i masłem, wymieszać krótko, do połączenia składników.
Nałożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy do pieczenia muffinów, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 -25 minut.
Z tej ilość wychodzi 12 sztuk.
Przepis pochodzi ze strony Cin- cin, nie pamiętam autora.
W mojej rodzinie zajadają się nimi szczególnie panowie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz