poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Naleśniki na ostro z parówką

Składniki

Na naleśniki:
- mąka
- jajka
- mleko/ woda mineralna
- sól
- olej
- oregano/ zioła prowansalskie (lub inne ulubione przyprawy)

Na nadzienie (składniki na 10 naleśników):
- 5 parówek
- czerwona papryka (inne kolory tez moga być)
- cebula 
- pomidor 
- 5-10 plasterków zółtego sera (zależy od wielkości) 

Na sosik
- keczup pikantny
- musztarda (ja uwielbiam rosyjską)
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
 



Przygotowanie

Wyrabiamy tradycyjne ciasto na naleśniki, dodajemy zioła i przyprawy, smażymy cienkie naleśniki.

Przyrządzamy sosik: 5 łyżek keczupu mieszamy z  3 łyżkami musztardy, dodajemy posiekany szczypiorek i czosnek (może być przeciśnięty przez praskę) i mieszamy.

Parówki gotujemy chwilkę w wodzie. Przekrawamy na pół (po długości).
Paprykę kroimy na cienkie paski, pomidora na pół plasterki  a cebulę w cienkie piórka.

Każdego naleśnika smarujemy sosikiem, następnie na środek kładziemy plasterek żółtego sera (jeśli są duże to przekrawamy na pół i kładziemy tylko połowe), na to przekrojoną parówkę i warzywa i kolejny plasterek sera (lub pozostałą połowę). Naleśniki zawijamy w rulonik i obsmażamy na patelni po ok. 2 minuty z każdej strony. 

Smacznego!!!

Naleśniki są pyszne, łatwe w przyrządzeniu i tanie dlatego często goszczą na moim stole, czasem nawet zamiast obiadu.
Do środka możemy dać inne warzywa wg. naszego gustu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz