czwartek, 26 kwietnia 2012

Leczo

Składniki



papryka: 
1 czerwona
1 zielona
1 żółta
1 pomarańczowa
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki jarzynki suszonej
2 laski kiełbasy toruńskiej  60-70 dkg ( pokroić w pół talarki)
30 dkg boczku wędzonego( pokroić w kostkę)
koncentrat pomidorowy 110 g ( pół słoiczka pudliszek )
2 łyżki smalcu
kostka rosoł. z zielem ang. i liściem laurowym
kostka rosołowa wołowa
pieprz do smaku
ew. cukinia 1 mała , 30 dkg  ( pokroić w kostkę)







Przygotowanie





Cebulę, kiełbasę i boczek podsmażyć na smalcu , dodać paprykę pokrojoną w paski , czosnek (plasterki), jarzynkę i chwilę poddusić , jak papryka puści sok dodać resztę przypraw ,kostki ros.  i koncentrat pomid.  podlać wodą , i dusić do miękkości.
Jeśli robimy z cukinią , należy ją dodać pod koniec.
 Podawać z białym pieczywem , lub grzankami z masłem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz