sobota, 7 kwietnia 2012

Keftedes - greckie kulki mięsne

Składniki

1/2 kg mielonej wołowiny
1 czerstwa bułka
250 ml oleju słonecznikowego
1 jajko
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
oregano
3 łyżki mąki pszennej
150 ml mleka (do namoczenia bułki)






Przygotowanie

Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć, wymieszać z mięsem, drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Całość dobrze wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 2 godz. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć na głębokim, silnie rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu, z dodatkiem różnych sosów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz