sobota, 7 kwietnia 2012

Jarzynka z buraków i orzechów

Składniki

* 500 g buraków
* 1/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
* 3-4 gałązki kolendry
* kilka gałązek zielonej pietruszki
* sól, pieprz



Przygotowanie

Buraki umyć, ugotować, obrać ze skórki i drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Orzechy włoskie idrobno posiekać albo przepuścić przez maszynkę, rozetrzeć z poszatkowanym czosnkiem, solą i kolendrą. Dodać ocet winny.
Wymieszać z buraczkami, doprawić pieprzem. Sałatkę wyłożyć na półmisek, posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką. Podawać na zimno jako przystawkę lub dodatek do mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz