poniedziałek, 2 kwietnia 2012

gulasz wypiekany z warzywami

Składniki

# gulasz podstawowy wg tego przepisu z 60 dag mięsa;
# 20 dag (waga suchego) ryżu długoziarnistego, ugotowanego w osolonej wodzie i osączonego;
# 30 dag zielonej lub żółtej papryki (obranej i bez pestek) pokrojonej w pierścienie;
# 30 dag pomidorów (obranych i bez pestek) pokrojonych w plastry;
# 30 dag bakłażanów obranych i pokrojonych w plastry;
# 300 ml gęstej kwaśnej śmietany;
# 2 łyżki masła;
# sól do smaku.



Przygotowanie

1. Plastry bakłażanów posolić i odstawić na godzinę, aby puściły sok. Przepłukać je pod bieżącą wodą i osączyć (ew. osuszyć na ręczniku papierowym). Zabieg ten pozbawia bakłażany goryczy. Węgrzy zalecają też obierać i kroić bakłażany nożem z tworzywa sztucznego (np. takim "fast-food'owym"). 2. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 st. C. Natłuścić masłem głęboki żaroodporny półmisek. 3. Na dnie półmiska ułożyć połowę ryżu, na nim połowę bakłażanów, połowę pomidorów i kolejno - połowę gulaszu wraz z sosem. Polać połową śmietany. Jako następną warstwę ułożyć resztę ryżu, na nim bakłażany, potem gulasz i na końcu pomidory i znów polać wszystko resztą śmietany. 4. Piec 20-30 minut. Powierzchnia potrawy powinna się zrumienić. Podawać od razu. Uwaga: istnieje jeszcze druga - bardziej urozmaicona wersja potrawy - oprócz wymienionych składników dodaje się ponadto średnią cebulę pokrojoną w plastry oraz 15-20 dag zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej w 4 cm kawałki i ugotowanej w osolonej wodzie). Warzywa te wkomponowuje się w potrawę warstwami. Można wówczas zwiększyć też ilość śmietany do 400 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz