niedziela, 15 kwietnia 2012

Szwedzkie ogorki w occie

Składniki

2 kg ogorkow gruntowych

900 ml octu 12%
1 kg cukru
50 ml soli

1 lyzka ziaren zoltej gorczycy
1 lyzka ziaren brazowej gorczycy
2 liscie laurowe
10 kwiatow dojrzalego kopru
1 kawalek chrzanu



Przygotowanie


Uwaga: ogorki sa bardzo slodkie, typowy smak  kuchni szwedzkiej.

Dokladnie wymyte i osuszone ogorki pokroic na plastry,
wlozyc do duzego naczynia albo wiaderka

zagotowac zalewe z przyprawami oprocz chrzanu, zalac ogorki goraca zalewa, zostawic do wystudzenia, zlac zalewe i zagotowac jeszcze raz zalac nastepny raz ogorki, wystudzic . Zlac zalewe trzeci raz , zagotowac zalewe i zalac ogorki. Wystudzic.

Nakladac ogorki z przyprawami na przemian do sterylnie czystych sloikow, zalac zalewa i na wierzch polozyc pare plastrow obranego chrzanu. Zamknac sloiki.Przechowywac w chlodnym miejscu.


smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz