wtorek, 3 kwietnia 2012

Placek śliwkowy- doskonały na jesień

Składniki

ciasto:
- 225 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 rozmącone żółtko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyzki lodowatej wody
- cukier puder do posypania
nadzienie:
- 100 g mielonych migdałów
- 450 g śliwek pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżka cukru pudru
krem budyniowy:
- 2 ubite jajka
- 150 ml niezbyt gęstej śmietany np. 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej



Przygotowanie

1. Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać je, dodać żółtko, cynamon i wodę. Zagniatać ciasto aż będzie gładkie. Chłodzić 30 minut.
2. Rozgrzac piekarnik do 200 stopni. Okrągłą foremkę do tart o średnicy 23 cm wylepić rozwałkowanym ciastem. Ciasto posypać mielonymi migdałami. Na to wyłożyć śliwki miąższem do góry, posypać cukrem i piec 20 minut.
3. Wymieszać razem składniki kremu budyniowego i tą mieszanką polać pieczone 20 min. ciasto po czym piec je jeszcze 10 min. aż budyń się zetnie a ciasto zezłoci. Po wystudzeniu posypać lekko cukrem pudrem.

Ciasto jest naprawdę pyszne, polecam, rewelacyjnie smakuje też z wiśniami lub morelami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz