piątek, 13 kwietnia 2012

kalmary z biały winem lub brandy

Składniki

1. kalmary, krążki lub całe kawałki(lepiej nadają się całe kawałki łatwiej jest je usmażyć i nie stają się takie gumowe jak krążki jeśli za długo je smażymy)
2. łyżka masła
3. oliwa z oliwek
4. 3 ząbki czosnku
5. szczypiorek
6.pietruszka
7. cebula
8. 0,5 szk. białego wina/ brandy

marynata:
1. sok z cytryny
2. ząbek czosnku
3. pieprz, sól



Przygotowanie

1. kalmary umyć i zamarynować dzień wcześniej sokiem z cytryny, pieprzem, solą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Miseczkę najlepiej zakryć folią aluminiową lub spożywczą bo zapach surowych kalmarów jest silny i niezbyt przyjemny.
2. rozgrzać na patelni masło i oliwę
3. wrzucić ząbki czosnku, cienko pokrojone.
4. cebulkę zeszklić
5. wrzucić kalmary, jeśli mamy kawałki pokroić w talarki grubości 0,5 centymetra.
6. smażymy 2 - 3 minuty
7. dolać białe wino. Jeśli dolewamy brandy należy je podpalić zaraz po dolaniu.
8. dosypać pietruszke i szczypiorek.

Sos bedzie miał mętny kolor i taki powinien być, będzie ciekły i brązowawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz