środa, 4 kwietnia 2012

OLiwkowa pasta czyli tapenade

Składniki

kubek oliwek bez pestek, moga byc zielone, czarne jak i oba wymieszane rodzaje
sredna cebulka
2 lyzeczki kaparow
lyzeczka oregano
3 lyzeczki oliwy
2 lyzeczki octu winnego
starta skorka z jednej cytryny
pieprz czarny mielony, okolo pol lyzeczki
1 zabek czosnku- opcionalnie




Przygotowanie

oliwki oraz kapary odcedzic
cebule pokroic w osemki
wlozyc do miksera, dodac pozostale skladniki
zmiksowac do uzyskania konsystencji gestego sosu

przechowywac w sloiczku w lodowce do 3-4 miesiecy

uzywac jako przystawka, salad dressing, do przyprawiania zup, rozsmarowania na chlebie czy tostach, do makaronu, polowek jajek ugotowanych na twardo....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz