poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Kotleciki gryczane z kurkami

Składniki

* 0,75 kg kurek (mogą być mrożone)
* 1,5 szkl. ugotowanej na sypko kaszy gryczanej palonej (musi być sucha, bez wody)
* 1 cebula
* kawałek pora ok.5-10 cm (część biała i jasnozielona)
* kawałek papryczki chili (ilość w/g gustu, ja dałam prawie połowę strączka)
* ok. 200 ml śmietanki kremówki 30%
* 1/3 szkl. łuskanych, drobno potłuczonych orzechów włoskich
* 2 łyżki siekanej natki pietruszki

* 2 jajka
* 2-4 łyżki mąki pszennej
* 1-2 łyżki masła
* 1 łyżeczka posiekanych świeżych listków rozmarynu
* olej do smażenia
* do smaku: sól, pieprz mielony





Przygotowanie

Staram się co roku podać jakieś nowe danie na Wigilię bo tradycja tradycją, ale czasami pewne urozmaicenia i nowości są mile widziane




Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Chili, bez nasion, drobno siekamy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Grzyby - jeśli świeże - dokładnie oczyszczamy i płuczemy, większe nieco rozdrabniamy. Jeśli używamy mrożonych, to tę pracę mamy z głowy a grzyby są oczyszczone i obgotowane. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulkę z chili, dodajemy pora i grzyby, całość dusimy kilka minut pod przykryciem ew. podlewając kilkoma łyżkami wody. Następnie 1/3 grzybów (odsączając, bez sosu) przekładamy do ugotowanej kaszy a do reszty wlewamy śmietankę i doprawiamy sos solą, pieprzem i odrobiną posiekanego rozmarynu, zagotowujemy. Kaszę mieszamy z grzybami, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, orzechy, natkę, przyprawiamy solą, pieprzem i resztą rozmarynu, dokładnie mieszamy. Zwilżonymi rękami formujemy kulki wielkości jaja kurzego dobrze ugniatając masę, spłaszczamy je dłonią i delikatnie kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy aż się zrumienią z obu stron. Przy przewracaniu należy uważać aby się nie połamały. Podajemy na gorąco polane sosem kurkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz