środa, 4 kwietnia 2012

Papryka marynowana - pyszna

Składniki

20 szt papryki
 
czosnek
ziele ang.
pieprz
liść laurowy
cebula

zalewa:
1/2 l octu
5 szklanek wody
1 szklanka cukru
sól do smaku /jak do kiszenia ogórków/ - ja daję 2 płaskie łyżki 



Przygotowanie

Paprykę podzieć na ćwiartki, ułożyć w słojach.

Do każdego słoika dodać:
ząbek czosnku
parę ziaren ziela ang.
pieprz
liść laurowy
cząstkę cebuli


Składniki zalewy zagotować.
Zalać paprykę w słoikach zalewą /ostudzoną/. Do każdego słoika dać 1 łyżkę oliwy. Pasteryzować 25 min. od momentu wrzenia /dot. dużych słoików, mniejsze odpowiednio krócej/.



Taką paprykę robię od dawna i wg mojej oceny jest najlepsza ze wszystkich, a eksperymentowałam wiele w tym zakresie.

Uwaga:
Licząc wagowo na tą ilośc zalewy należy wziąć 3 kg papryki .
Wychodzi z jednej porcji 9 słoików 0,5 litrowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz