niedziela, 20 listopada 2011

Warzywno-mięsna galareta

Składniki

30-40 dkg szynki konserwowej,
opakowanie mrożonych brokułów,
4 marchewki,
4 jajka,
słoiczek konserwowej marchewki z groszkiem lub sam groszek,

zalewa:
litr wody,
4 łyżki żelatyny,
trochę włoszczyzny,
2 kostki rosołowe,
sól, pieprz

UWAGA: Zamiast szynki można użyc gotowanego kurczaka z rosołu.



Przygotowanie

Szynkę kroimy w kosteczkę, brokuły gotujemy i dzielimy na różyczki, marchewki gotujemy i kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w krążki, groszek odcedzamy.

Posiekaną włoszczyznę gotujemy w litrze wody. Dodajemy kostki, doprawiamy. Łączymy z żelatyną rozpuszczoną w 1/2 szkl wywaru. Doprowadzamy do wrzenia i studzimy.

Keksówkę wykładamy dokładnie folią aluminiową. Dno wykładamy plasterkami marchewki, na to dajemy brokuły, szynkę, jajka i marchewkę z groszkiem lub sam groszek. Wszystko zalewamy zimną zalewa (trzeba uważac, żeby nie wylac poza folię). Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia, odwracamy keksówkę do góry dnem i kiedy galareta się wysunie, delikatnie ściągamy folię. Smacznego.

                 


                   

Galaretę można robic z mniejszej porcji w miseczce, a zamiast szynki można uzyc kurczaka z rosołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz