wtorek, 1 listopada 2011

Ostry kurczak w mandarynkach

Składniki

2 podwójne piersi z kurczaka
pół słoiczka dżemu pomarańczowego (może być ananasowy, też daje ciekawy smak)
Puszeczka mandarynek w zalewie
pół opakowania imbiru
3 łyżki czosnku mielonego
3 łyżki papryki ostrej
łyżka czarnego pieprzu

4 duże ziemniaki
po łyżeczce koperku suszonego soli czosnku
20 dkg sera żółtego startego na tarce do parmezanu



Przygotowanie

ziemniaczki obieramy, płuczemy, kroimy na cztery plastry, każdy wkładamy do miseczki z wymieszanym koperkiem czosnkiem i solą, plastry ziemniaczka przekładamy tartym serem składamy i zawijamy w folię aluminiową.



Piersi z kurczaczka płuczemy, obieramy z białego tłuszczyku i ewentualnych kosteczek, kroimy w kawałki.
W dużej misce mieszamy, mandarynki razem z zalewą, dźem, imbir, czosnek paprykę i pieprz. Wkładamy kawałeczki kurczaka do zalewy.

Kurczaczka przekładamy do naczynia żaroodpornego, i wkładamy do pieca, obok na póleczce układamy ziemniaki. Pieczemy w 180C przez około godzinę.
Kurczaka podajemy z sałatką z kapusty pekińskiej, albo z sałatką z rukoli z pomidorkami koktajlowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz