sobota, 19 listopada 2011

spagetti z pomidorami i indykiem

Składniki

proporcje dla sześciu osób:


makaron spaghetti, po około 100 gr na osobę
1 - 1,2 kg mielonego mięsa z indyka (pierś, udziec)
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
2 większe lub 3 mniejsze marchewki
1/2 selera naciowego
400 mililitrów pomidorów z puszki
1 litr soku pomidorowego lub 650 mililitrów przecieru z pomidorów
oliwa i masło (80 gr)

przyprawy


8 ziaren pieprzu czarnego
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól
świeża bazylia
tarty parmezan lub inny twardy, ostry ser




Przygotowanie

mięso podsmażyć na patelni, na możliwie małej ilości oliwy, przełożyć do garnka na tej samej oliwie (w razie konieczności dolewać oliwy) podsmażyć  i przekladać do garnka cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w plasterki- zlać wszystko do garnka rozgrzać na patelni masło i podsmażyć na małym ogniu pokrojoną w słupki marchew, obrany z włókien i pokrojony w plastry grubości ok. 2 cm seler naciowy ( aż zrobią sie prawie miękkie)- przełożyć do garnka wlać pomidory z puszki, wcześniej pokrojone w kostkę i sok ( lub przecier) pomidorowy- o ile potrawa wydaje się nam za gęsta można dodać wody pieprz, ziele, liść i sól zetrzeć w moździerzu i dorzucić do garnka (w razie braku moździerza można pokruszyć przyprawy np. wałkiem do ciasta) pogotować wszystko razem,  aż przejdzie smakiem, 15- 20 minut bazylię podrzeć rękami na drobne kawałki( unikać krojenia nożem- traci aromat) zetrzeć ser na drobnej tarce makaron ugotować wg przepisu i upodobania na patelnię włożyć porcje makaronu, polać sosem z garnka ( ja dodaję jeszcze, dla siebie, parę kropli sosu tabasco zielonego) posypać serem i bazylią

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz