wtorek, 15 listopada 2011

Kurczak z ryżem i warzywami

Składniki

1 szklanka niełuskanego ryżu ( ugotowanego w osolonej wodzie )5 filetów z kurczaka1 cebulapo jednej czerwonej, zielonej i żółtej papryce1- 2 pomidorów1 ząbek czosnkusól, pieprz, ostra papryka (wg. uznania)olej / masło




Przygotowanie

Ugotowany ryż pozostawić aż odcieknie.
Papryki wydrążyć i pokroić w paseczki, cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę.
Pomidory obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i włożyc filety, smażyć ok. 4 min. Dodać czosnek, przyprawić solą, papryka i pieprzem (najlepiej czarnym, świezo zmielonym ).
Kurczaka zdjąć z patelni.
Następnie rozgrzać tłuszcz na patelni, dodać papryki, cebulę i smażyć kilka minut na słabym ogniu. Dodać ugotowany wcześniej ryż oraz pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na ryż w warzywami położyć filety i przykryć patelnię na ok.10 min, dusić na małym ogniu.
Gotową potrawę wyłożyc na półmisek.

PYSZNE!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz